NL economie groeit sneller dan andere landen

De Nederlandse economie groeit dit jaar ruim de helft sneller dan eerder gedacht. Daardoor zijn we al in het derde kwartaal volledig hersteld van de klap die de coronacrisis meebracht, denken economen van Rabobank. Geen groei van 2,3 procent dit jaar, maar van 3,8 procent. En volgend jaar geen 3,5 procent groei, maar 3,7 procent. Daar gaan de economen van Rabobank nu vanuit in het Economisch Kwartaalbericht. Dat betekent dat we sneller dan andere landen de coronacrisis achter ons kunnen laten. Eerder dacht Rabobank dat we pas in het vierde kwartaal weer op het niveau van vóór de coronacrisis zouden zitten, maar dat zal dus al drie maanden eerder zijn.

Versoepelingen

Voor het extra optimisme van de economen van Rabobank zijn meerdere redenen. Zo heeft het kabinet eerder dan gepland een aantal vergaande versoepelingen doorgevoerd. De horeca, bijvoorbeeld, mag langer open en we kunnen ook weer bij cafés en restaurants binnen zitten. Verder kunnen we weer gewoon winkels in. Een andere meevaller is dat vaccins ook lijken te werken tegen mutaties van het coronavirus.

Terug naar normaal in vierde kwartaal

Er blijft weliswaar sprake van onzekerheid, maar niettemin denkt Rabobank dat in het derde kwartaal alle lockdownmaatregelen worden afgeschaald en er in het vierde kwartaal geen beperkingen meer zullen zijn. In 2022 zal de economie terugkeren naar het groeitempo voordat corona uitbrak, aldus de economen.

Beter dan Duitsland, Frankrijk, Italië

Nederland steekt gunstig af in vergelijking met andere landen, verwacht de bank. De Duitse economie zal eind dit jaar volledig zijn hersteld van corona, Frankrijk pas medio volgend jaar en voor Spanje, Italië en het VK is dat nog een jaar later.

Positiever dan CPB en DNB

De verwachtingen van Rabobank steken positief af bij die van onder meer het CPB (Centraal Planbureau). Dat rekende in de raming van maart nog op een groei in 2021 van 2,2 procent en in 2022 van 3,5 procent. De Europese Commissie verwachtte in februari een groei in 2021 van 1,8 procent en van 3 procent in 2022. De Nederlandsche Bank (DNB) ging in april uit van een groei van 2,2 procent dit jaar en van 4,2 procent volgend jaar.