Vacatures zorg en accountancy lang open

Doorstroom in de zorg zorgt voor problemen. Naar accountants en boekhouders is veel vraag door de pandemie. Bijna in iedere sector is op dit moment sprake van krapte, met als gevolg dat bijna de helft van alle vacatures langer dan twee maanden blijft openstaan. Langdurig openstaande vacatures zijn die voor banen in de zorg en de financiële dienstverlening. Dat blijkt uit onderzoek door Indeed, dat vacatures op de website analyseerde op de periode dat de vacatures openstaan.

“Vacatures worden niet makkelijk vervuld omdat maar weinig werkzoekenden op zoek zijn naar een nieuwe baan. Degene met een betaalde baan twijfelen om over te stappen”, merkt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij Indeed. “Zo zien wij normaliter een stijgend aantal overstappers na een zomervakantie. Die stijging blijft tot op heden uit. Met een boel langdurig openstaande vacatures tot gevolg.”

Zorgsector krijgt vacatures nauwelijks vervuld

De lijst van langdurig openstaande vacatures wordt grotendeels gedomineerd door vacatures in de zorg. Uit de analyse van Indeed blijkt dat het een groot deel van de vacatures voor verpleegkundige en artsen op dit moment niet binnen twee maanden wordt vervuld. “Het is zorgwekkend voor een sector wanneer vacatures niet worden vervuld”, zegt Vissers. “Zo kost het in de thuiszorg een werkgever in bijna zeventig procent van de gevallen langer dan twee maanden om een verpleger of verpleegster te vinden. Dat de vacatures maar niet vervuld worden, legt het structurele probleem in de zorg bloot: de doorstroom en instroom van zorgpersoneel komt nauwelijks op gang.”

Grote vraag naar accountants en boekhouders

Vorig jaar was de moeilijkst te vervullen vacature die van filiaalmanager bij de supermarkt. Die vacature staat nog steeds op de lijst: de helft van de vacatures voor supermarktmanagers blijft langer dan twee maanden openstaan. Vorig jaar was dit meer dan negentig procent. Dit jaar geldt de vacature voor accountant als moeilijkst te vervullen vacature: in 85 procent van de gevallen staat de vacature voor (register)accountant meer dan twee maanden open. In de top tien van moeilijkst te vervullen vacatures staan drie vacatures voor accountant. Niet alleen de vacatures voor accountants, ook de vacatures voor boekhouders en financieel controllers blijven langdurig openstaan.

Vissers: “Opvallend is dat voor veel van de vacatures die voor een relatief lange periode openstaan, zoals die van accountant of verpleegkundige, een erkende opleiding nodig is. Dit betekent dat werkgevers alleen personeel kunnen vinden in een selecte groep en zij vissen dus constant in dezelfde vijver. Terwijl werknemers vandaag de dag juist minder snel bereid zijn om van baan te wisselen. Dit maakt dat die vacatures nog langer blijven openstaan.”