Nieuwe baan voor studenten en anderen met een bijbaan

30 mei 2020

Veel studenten en mensen met een bijbaan die in de Coronacrisis hun werk verloren, hebben weer een nieuwe baan gevonden. Medio april 2020 waren er veel werkzoekenden en stapten er veel mensen over naar een nieuwe werkkring, veelal gedwongen door de Coronacrisis. Half mei is het percentage dat een andere baan zoekt behoorlijk teruggelopen. Mensen die nu een baan hebben, verkassen niet. Slechts 6,6% van de mensen in loondienst en 4,5% werkenden in de categorie 45-plus zoekt medio mei nog een andere of nieuwe baan.

Een nieuwe bijbaan vinden tijdens Corona

Bron: Intelligence Group

Na 10 weken een nieuwe baan

We zitten nu zo´n 10 weken in de crisis. Onder de baanzoekers waren vanaf het begin van de crisis veel studenten, mensen met een bijbaan en jongeren onder de 30. Het grootste gedeelte hiervan heeft na 10 weken een nieuwe baan gevonden. Sommigen zijn in hun oude baan gebleven en werken weer het oude aantal uren van vóór de crisis. Anderen hebben een nieuwe baan bij een bedrijf waar door de crisis meer vraag was naar arbeidskrachten, zoals bij distributiecentra, detailhandel, supermarkten, thuisbezorgdiensten e.d.

Geld is belangrijk voor jongeren met een bijbaan

Bij werven van jong talent is op de doelgroep gerichte werving belangrijk. Vooral in supermarkten en elders in het MKB dreigt een tekort. Hoe haal je de jongeren binnen en zorg je dat ze blijven?
Uit onderzoek blijkt dat voor jongeren geld hun belangrijkste drijfveer is. Daarmee kunnen ze kleding, gadgets en vakanties kopen. Hieronder de 5 belangrijkste redenen voor jongeren om bij te verdienen.

 Redenen voor een bijbaanpercentage1.Geld verdienen90 %
2.Ervaring opdoen68 %
3.Om mezelf te ontwikkelen67 %
4.Staat goed op mijn CV59 %
5.Voorbereiding op vaste baan na studie57 %

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek

Geld, werkervaring en gezelligheid

Benoem in de vacaturetekst en naderhand in het sollicitatiegesprek wat de verdiensten zijn en vertel waarbinnen welke competenties de medewerker binnen het bedrijf ervaring kan opdoen. Dit werkt motiverend voor jongeren.
Tussen jongens en meisjes zit niet zoveel verschil in de keuze voor een bijbaan. Wel komen we bij jongens vaker tegen dat zij door hun ouders aan het werk gezet worden. Het komt ook voor dat zij willen werken omdat hun vrienden ook een bijbaan hebben. Bij meisjes zien we meer dat zij de bijbaan uitkiezen omdat zij het werk echt leuk vinden om te doen.
Jongeren rond de 20 jaar vinden gezelligheid en waardering belangrijk in een bijbaan. Naarmate men ouder wordt komt er ook meer en meer een stukje werkervaring en opbouw van het CV bij kijken. Jongeren vanaf 23 jaar zijn vooral carrière-bewust. Gezelligheid speelt voor hen een minder belangrijke rol.

Hoe word je een aantrekkelijke werkgever?

Meer weten over de grote schare jongeren die een bijbaan zoeken? Kijk ook een op het doelgroepen dashboard ‘Slimmer werven met data’. Hoe word je een aantrekkelijke werkgever? De cijfers over de doelgroep zijn gebaseerd op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group en wordt elke kwartaal uitgevoerd.

Besteed uw flexibele schil van jongeren uit aan een backoffice uitzendbureau

Bent u ondernemer binnen de recreatie-, landbouw-, horecasector of het MKB? Dan heeft u wellicht veel te maken met flexwerkers en uitzendkrachten. De uitgebreide administratie van deze groep is vaak veel werk. Werk waar u vaak onvoldoende tijd voor heeft. Overweeg dan eens de betrouwbare backofficeondersteuning van Payoffice B.V.

Wij kunnen de uren-, loon- en salarisadministratie voor u voeren. We kunnen uw medewerkers werven en selecteren en voeren het digitaal contractmanagement uit. U heeft er geen omkijken naar, maar houdt wel de touwtjes in handen. U bepaalt hun arbeidsvoorwaarden en hun werktijden. Bekijk hier het pakket aan diensten dat Payoffice u kan leveren.

Wilt u meer weten over het onderbrengen van uw medewerkers, uitzendkrachten en flexwerkers in de backoffice ondersteuning van Payoffice? Bel ons 040 30 38 500 of stuur een e-mail info@payoffice.nl. Wij informeren u graag vrijblijvende over de mogelijkheden.

Na het lezen van de informatie op onze site liever direct een offerte aanvragen? Dat kan ook.